Πληροφορίες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

    Συγκεκριμένες εταιρίες συμμετέχουν στο μεγαλύτερο και πλέον εμπεριστατωμένο πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης των Υγρών Αναπλήρωσης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης ελέγχουν κάθε μήνα και πιστοποιούν ότι τηρούνται οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί περί ασφάλειας των χημικών προϊόντων και ότι δεν περιέχονται καρκινογόνες ουσίες. Κατά συνέπεια τα συγκεκριμένα υγρα αναπλήρωσης που διακινούνται είναι σύμφωνα με τον κανονισμό 1272/2008 (ΕΚ). Επίσης, κάθε δημοσιευμένη συγκριτική επιστημονική έρευνα παγκοσμίως ακόμα και από ελληνικά Ερευνητικά Ιδρύματα αποδεικνύει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σημαντικά ασφαλέστερο από το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων.


    Είναι καρκινογόνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η απάντηση είναι όχι! Καμία από τις ουσίες που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης που εμπορευόμαστε δεν είναι καρκινογόνα.

Η σχετική φημολογία βασίζεται σε μία έρευνα που έκανε ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) το 2010. Ανακοίνωσε ότι σε δύο από τα 18 δείγματα δύο συγκεκριμένων εταιριών (NJOY & SMOKING EVERYWHERE) ανακαλύφθηκαν ίχνη νιτροζαμινών (καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στα φύλλα καπνού). Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν ήταν 1400 φορές λιγότερες από αυτήν που περιέχουν τα κανονικά τσιγάρα και ισόποσες με τα εγκεκριμένα από τον FDA προϊόντα διακοπής του καπνίσματος όπως τσίχλες νικοτίνης κλπ.

Παρόλα αυτά τα δικά μας υγρά αναπλήρωσης ελέγχονται κάθε μήνα και πιστοποιούνται ότι δεν περιέχουν νιτροζαμίνες, αλλά και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH).


    Γιατί πρέπει να προτιμώ πιστοποιημένα προϊόντα;

Πιστεύουμε ότι όπως και για κάθε καταναλωτικό προϊόν, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή. Η πιστοποίηση εξασφαλίζει ότι αγοράζουμε ένα προϊόν ελεγμένο και ασφαλές.


    Είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατάλληλα για όλους;

Όχι. Απευθύνονται μόνο σε ενήλικους καπνιστές. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ιατρικά προϊόντα διακοπής του καπνίσματος, ούτε έχουμε δοκιμαστεί σαν τέτοια. Είναι όμως εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος και έτσι μπορούν να καταργήσουν ή να μειώσουν το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων.